Servis matičnih ploča

je posebna specijalnost Fourtop servisnog centra.

I Napajanje

.. koje obezbeđuje pretvaranje 220V, koje imamo u naponskim utičnicama, u stabilan napon od 12-20V potreban za rad elektronike u samom monitoru. Pošto je ovaj stepen obično aktivan čak i kad je monitor ugašen (ljudi obično nemaju običaj da vade naponski kabal iz zida) ovo je ujedno i stepen koji se najčešće kvari.

II Ekran

Svi savremeni ekrani poseduju TFT-LCD tehnologiju a dele se jedino po vrsti pozadinskog osvetljenja koje je kod starijih odrađeno sa fluorescentnim lampama (CCFL) ili kod novijih LED (light-emitting diode) koje mogu biti poređane po ivici ili po celoj površini ekrana mada to u smislu servisa i nije toliko bitno.

III Regulacija pozadinskog osvetljenja, popularno inverter

Ovaj stepen, koji se ujedno koristi i za regulaciju osvetljaja monitora, kod CCFL ekrana mora da proizvede napon od nekih 1000V da bi se lampe upalile, dok kod monitora sa LED pozadinskim osvetljenjem ovaj napon se kreće između 30-40V.

IV Procesorska ploča

.. je srce i mozak svakog monitora. Ova pločica mora da prepozna u kojoj rezoluciji monitor treba da radi, da izbaci informacije na on-screen display-u, da izabere da li će monitor prikazati sliku sa VGA/DVI/HDMI ulaza i ujedno da zapamti sve naše zadate preferencije izgleda, slike, boje itd.. Ovo je ujedno i najkompleksniji stepen za popravku.

LCD (liquid crystal display) monitori su, već duži niz godina, uobičajeni deo računarske opreme, kako za poslovne, tako i za kućne korisnike. Pad cena LCD monitora, učinio ih je dostupnim svakom kupcu računarske opreme.

Fourtop d.o.o.  je posvetio posebnu pažnju za servisiranje i popravku LCD TFT monitora, kao i preventivne servise (zamene potrošnih delova u impulsnim napajanjima). U stanju smo da nabavimo sve delove,ali ako cena popravke monitora prelazi prag isplativosti možemo vam ponuditi i otkup istog.

Najčešći kvarovi i cene popravke monitora

Očekivani radni vek lampi LCD monitora je u proseku 50.000 radnih sati. Na žalost, retko koji monitor “odradi” nominalan broj radnih sati bez kvarenja. Uobičajeni kvarovi kod monitora sa fluo pozadinskim osvetljenjem su kvar na impulsnom napajanju, na inverter ploči (sklop koji napaja fluo cevi visokim naponom), na elektronici displej panela (ovakvi kvarovi najčešće zahtevaju zamenu celog panela), kao i neispravnost najčešće samo jedne od četiri lampe za pozadinsko osvetljenje.

Pri čestim servisim i kvarovima na LCD monitorima mi smo ih sve svrstali u 4 grupe : kvarovi na elektornici, kvarovi na ekranu, kvarovi na napojnom sistemu i kvarovi na pozadinskom osvetljenju.
Dobra vest je to da su LCD monitori u najvećem broju slučajeva popravljivi, a popravke nisu skupe.

U zavisnosti od toga koji stepen se popravlja cene naših servisa su sledeće:
Servis napojnog stepena: 2.400,00 din.
Servis elektronike (procesorske ploče): 3.600,00 din.
Servis pozadinskog osvetljenja: od 2.000,00 – 6.000,00 din.
Zamena ekrana: 1.200,00 din + cena rezervnog dela

Ukoliko Vam je dosadio Vaš stari monitor i želite da uzmete neki drugi, možda i boljih performansi, mi Vam nudimo i uslugu otkupa Vašeg starog ili neispravnog monitora.