Novosti

Baterije i kako produžiti njihov vek trajanja?

vek trajanja baterije

Stručnjaci već godinama pokušavaju da razviju bolje baterije, koje bi vam obezbedile kvalitetniji rad, ali nažalost, to im baš ne ide za rukom. Vek trajanja baterije još uvek predstavlja veliki problem, koji naglašavati vi, prilikom dolaska u servis. 

Dok stručnjaci vredno rade svoj posao na razvoju baterija i trude se da produže vek trajanja istih na laptopu, vi to možete samostalno da postignete određenim tehnikama. U nastavku dajemo vam neke savete kako možete produžiti trajanje baterije na laptopu i obezbediti efikasniji rad. 

Nepotrebne aplikacije i procesi utiču na vek trajanja baterije. Ugasite ih!

 Vek trajanja baterije na laptopu zavisi u velikoj meri od toga na koji način vi koristite laptop. Ako istovremeno imate otvorenih više aplikacija, laptop će trošiti više energije, nego ako imate otvorenu samo jednu ili dve aplikacije. Da bi ste održali kapacitet baterije na što većem nivou, pametno je pogasiti sve nepotrebne aplikacije i procese koje troše puno energije. Da biste to uradili, uđite u Windows Task Manager (Ctrl + Shift + Esc), gde možete videti sve aktivne procese i aplikacije. Imaćete uvid u to koji od njih troše najviše energije. Razmislite koji bi mogli da ugasite, a da vam nisu neophodne pri radu.

Isključite nepotreban hardver

 Pod hardverom mislimo na sve one uređaje koji služe za razmenu sadržaja ili komunikaciju sa drugim uređajima. Dakle, potrebno je da razmislite da li vam je pri radu potreban uključen Bluetooth ili Wifi veza. Ukoliko vam ne trebaju, onda ih jednostavno isključite. To važi i za sve spoljne uređaje koji su povezani sa laptopom, a koji su potencijalni kradljivci energije vašeg laptopa. 

Instalirajte softver za praćenje stanja baterije

 Kako biste na najbolji mogući način upravljali kapacitetom baterije, najbolja solucija je instaliranje posebnog softvera koji se bavi praćenjem njenog rada. 

Softver može dati detaljan uvid u trenutno stanje baterije: kolika je temperatura, koliko energije troši laptop, kada ćete morati da priključiti punjač i sl. 

Smanjite osvetljenje ekrana

 Ekran je jedan od najvećih potrošača energije. Što je osvetljenje ekrana podešeno na više, to će kapacitet baterije brže padati. Dakle, klik na ikonu baterije, gde među ostalim postavkama imate klizač, na kome smanjite osvetljenost ekrana, a samim tim smanjena osvetljenost ekana će dovesti do značajnih ušteda u energiji. 

Poboljšajte hlađenje laptopa i baterije

 Mnogi laptovi imaju problem sa pregrevanjem, a to možete rešiti na više načina. Prvi je smanjenje temperature u prostoriji. U letnjim uslovima, uređaje ne ostavljajte direktno na suncu, kako se ne bi brzo ugrejali. Drugi kvalitetan način za hlađenje laptopa je nabavka dodatnih ventilatora. Oni se u obliku postolja stavljaju ispod laptopa i osiguravaju kvalitetnije hlađenje. 

Preterano zagrevanje laptopa ne utiče samo na kapacitet baterije trenutno, već nanosi i dugoročnu štetu. Samim tim, zdravlje laptopa brže će padati kod onih koji se neprestano greju i koji nemaju kvalitetan sistem hlađenja. Nove baterije za laptop nisu nimalo jeftine i više se isplati uložiti u sistem hlađenja, nego u kupovinu novih baterija. 

Sprečite pražnjenje baterije do kraja

 Istraživanja su pokazala kako bateriju nije pametno isprazniti do kraja i zatim ponovo puniti do punog kapaciteta. Ako se baterija isprazni do kraja, potrebno je mnogo više „truda“ da se ona ponovo napuni do određenog nivoa. Za bolje zdravlje laptopa, potrebno je da bateriju stavite na punjenje kada je na 20% i nemojte dozvoliti da vaš laptop bude stalno uključen u struju, jer je to siguran recept za uništenje baterija. 

Ograničite punjenje baterije od 20% - 80%

Testovi su pokazali da su ćelije pod najvećim stresom kad se baterija puni od 0% do 20% kapaciteta zbog toplote koja se stvara, a da je vreme punjenja od 80% do 100% skoro jednako kao i vreme od 20% - 80%. Stoga da bi ste bili što efikasniji koristite ove granice.

Koristite laptop na adapteru kad god je to moguće

Opšte je poznato da laptop na adapteru ima bolje performanse. Zato prilikom korištenja zahtevnih programa, video igara, renderinga, ... priključite adapter. Rad na adapteru pošteđuje bateriju od brzog pražnjenja koje dokazano skraćuje njen radni vek.

Redovno ažurirajte operativni sistem

Noviji sistemi kroz ažuriranja pored optimizacije vrše i nadogradnju drajvera. Često na novijim verzijama operativnog sistema baterije traju dosta duže, nego na starijim verzija istog sistema.

Zaključak

 Svi saveti korišćeni zajedno dovode do najboljih rezultata, ali vi koristite samo savete kojim vama omogućavaju istovremeno uštedu baterije i kvalitetan rad na laptopu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, Fourtop tim je uvek na raspolaganju.

Napomena:
Treba imati na umu da je predviđeni vek trajanja baterija od 2 do 4 godine i da proizvođači baterija, bilo originalnih ili zamenskih, daju garanciju od 6 meseci do godinu dana. Naravno, u zavisnosti od kvaliteta, neke baterije traju kraće, a neke duže od predviđenog roka.