Novosti

Prosuta tečnost po laptopu

prosuta tečnost po laptopu

“Danas sam  prosuo/la malo vode, čaja, soka, piva po laptopu...”, početak je rečenice, koji često čujemo od naših klijenata. Nastavak rečenice se razlikuje od klijenta do klijenta. Ono što smo primetili je da veliki broj klijenata ne zna kako da pravilno postupi u trenutku panike, koju izaziva prosuta tečnost po laptopu.

Internet je preplavljen raznim metodama sušenja laptopa, od korišćenja fena do “čarobnog” pirinča, koje samo pogoršaju stanje uređaja.

Šta je najbolje uraditi u slučajevima kakav je prosuta tečnost po laptopu?

  • Isključiti uređaj na dugme (dug pritisak na dugme za paljenje, ne čekati da se uređaj sam ugasi).
  • Otkačiti adapter.
  • Izvaditi bateriju (ako se nalazi van kućišta laptopa.
  • Okrenuti uređaj naopačke i očistiti prosutu tečnost.
  • Što pre laptop doneti u servis.
tečnost po laptopu

Postupak  je potrebno odraditi odmah, kako bi sprečili da veće količine prosute tečnosti prodru do matične ploče (kod većine novijih modela) i baterije.

Nastavak postupka bi bio otvaranje uređaja, inspekcija i čišćenje preostale tečnosti. Tek kada se završi kompletan postupak, uređaj se ponovo pali i testira.

Nikako ne paliti uređaj odmah nako što je prosuta tečnost po laptopu ili između navedenih koraka. Time rizikujete kratak spoj na matičnoj ploči i potencijalno neisplativ ili nepopravljiv kvar.

Ni u kom slučaju ne koristiti fen za sušenje. Fenom gurate kapljice tečnosti dublje u laptop. Ako i same ne nađu put do elektronike i ispod folije za tastaturu, fen će ih pogurati i šteta će biti veća.

Neka profesionalac očisti i proveri vaš laptop

U 90% slučajeva prosuta tečnost po laptopu ima za posledicu prestanak normalnog rada tastature. Nekada je to slučaj odmah nakon, a nekad i par meseci posle tog nemilog čina. Cena zamene tastature zavisi od modela i od same težine zamene.

Za kraj, u našem servisu uređaji na kojima je prosuta tečnost su prioriteti. Kako bi vam spasli vaš laptop i dragocene podatke, ostaćemo i prekovremeno, kako bi očistili tečnost koja se nesrećno našla unutar vašeg laptopa.