Novosti

Koji laptop je najbolji izbor?

“Do sada nisam koristio laptop, zašto bih počeo sada?” …   je pitanje koje postavi dosta starijih ljudi koji ranije u životu nisu imali potrebu da se služe kompijuterima ili smart telefonima.

A činjenice su sledeće >>>  Olakšava socijalnu interakciju. Potrebne informacije su na dohvat ruke, ili tačnije “na klik od Vas”. Olakšava čak i kupovinu, a nije zanemarljivo ni to što ispunjava gomilu slobodnog vremena koje penzioneri imaju.

Prvi komentar “komplikovano je to za mene” vrlo brzo menja činjenica da je sve prilagodjeno korisnicima i da je veoma lako za upotrebu. Pa tako dolazimo do situacije da neko ko do pre 3 godine nije imao ni telefon, sada koristi smart telefon na zavidnom nivou i da čak i one kojima su pametni telefon, tablet i laptop svakodnevnica, informiše o korisnim informacijama –  o novim aplikacijama ili još bolje o aktulenim popustima na putovanja 😊

Zato, ako Vaši roditelji ili bake i deke još imaju neke sumnje u korist od laptopa, približite im ovu temu. A evo par stavki koje im mogu biti od koristi:

 • Seniorima trebaju osnovni modeli laptopova. Nije njima bitno da imaju maksimalne performanse ili najnoviju grafiku. Njima je bitno da mogu da uključe pretrazivač i da tu sve bude podešeno za njihovu bezbednost i da im omogući lako korišćenje. Dakle, pobrinite se da im firewall bude uključen i da im je antivirusni program aktivan.
 • Podesite im elektronsku poštu i socijalne mreže na svim uredjajima koje koriste. Ovo je način da ostanu u toku sa svojim prijateljima i porodicom, ali i da steknu neka nova poznanastva. Usput ih kratko obučite sta je to spyware i na šta ne smeju da klikću 😊
 • Igrice su spas u dosadnim kišnim danima kada su deca i unuci na poslu, a prijateljima se takodje ne izlazi iz njihove kuće. Ovde pričamo o logičnim igrama, slagalicama ili igrama sa kratama. Uz ovakve igrice, vreme zaista brže prodje.

A da bismo im preporučili najbolji model, predlažemo da odgovorite na par pitanja:

 • U koje svrhe će se laptop koristiti?
 • Koliko znanja korisnik poseduje o korišćenju kompjutera?
 • Da li postoje neka fizička ograničenja – vid, sluh ili pokretljivost ruku?
 • Koji je budžet?

Mali vodič kroz kupovinu laptopa

 

Ukoliko imate vrlo malo znanja o laptopovima uopšte, potrebno je da obratite pažnju na sledeće:

 • Procesor
 • Memorija
 • RAM memorija
 • Rezolucija ekrana

Procesor je pokretač celog kompjutera i da ne zalazimo u detalje,možete birati izmedji više vrsta AMD ili Intela, za osnovne potrebe ne postoji razlika.

Memorija, ili “špajz” bi bilo mesto gde se pohranjuju podaci i programi. HDD je najjeftniija varijanta, ali sve više izlazi iz upotrebe i sa tim u vezi , naš predlog je SSD koji je mnogo efikasniji po mnogo čemu. Za osnovne potrebe uzmite 128 Gb SSD kao glavni disk a ako Vam treba dodatna memorija predlažemo ubacivanja obicnog HDD-a umesto DVD rezača koje je pad cena USB flash memorije načinio skoro nepotrebnim.

RAM memorija – ili operativna memorija –  je onaj deo “špajza” koji koriste aplikacije i program. Za osnovne potrebe je dovoljno 4GB,  ali ako koristite neki program kome je potrebno više mesta – predlog je 8GB.

Rezolucija ekrana – ili koliko će Vam slika biti oštra i lepa 😊– minimum je 1366×768, a maksimalna (ako bas želite savršenu sliku) je 3840×2160.

Koji su još parametri, koje treba da uzmete u obzir prilikom kupovine laptopa:

 

 • Težina
 • Veličina ekrana
 • Zvuk
 • Tastatura
 • Miš
 • Težina – ovo je bitno pitanje ako prenosite uređaj, a niste se odlučili za tablet. Onda tražite laptop do 2 kg.
 • Veličina ekrana – nemojte birati ekrane ispod 14 “. Naš predlog je 15”, jer je odličan odnos težine i veličine. Ako Vam je potrebna veći ekran, tu su 17” laptopovi.
 • Zvuk – svakako ćete da tražite laptop sa ugradjenim zvučnicima, ali ako želite dobar zvuk onda potražite laptopove sa Harman Kardon ili Altec Lansing zvučnicima. Naravno, njihova cena je viša od standardnih.
 • Ako ne vidite dobro pri smanjenom svetlu – birajte posvetljenu tasturu (mada ovo možete da izaberete i iz čisto estetskih razloga 😊)
 • Ako Vam je teško da koristite touch pad za navigaciju, predlažemo miša. Na tržistu ima odličnih modela, a dobro rešenje je usb optički miš – lak za manipulaciju, bez gajtana. A ako Vam je bitan taktilni momenat, naš predlog je gumeni Click miš.

I na kraju da se dotaknemo teme  – nov ili polovan laptop?

Nov laptop je nešto što se isplati ako Vam je budžet dovoljno veliki za pristojne performanse. Ovde pričamo o cenovnom rangu od oko 40-tak hiljada dinara. Sve ispod toga je diskutabilnog kvaliteta. Uz ove laptopove ide i garancija na komponente.

Medjutim, ako Vam je budžet manji, a ipak želite laptop koji ima odlične performanse, onda je polovni laptop rešenje. Kad kažemo polovni, onda pričamo o korišćenom laptopu, koji je možda imao neki kvar, a možda je samo nadogradjen, tj. originalni sastav je izmenjen boljim komponentama. Ovi laptopovi imaju nižu cenu i manju garanciju, ali pružaju bolje iskustvo pri korišćenju. Mi dajemo garanciju na rad i ona je 6 meseci.

Nadamo se da smo ovim kratkim vodičem uspeli da Vas inspirišemo da počnete da koristite tehniku. Ona je danas nezamenljiva u dosta životnih sfera. Nekima je neophodni dnevni pomoćnik, a nekima jednostavno ulepšava svakodnevnicu.

Naš servis je Vaša podrška i tu smo za sva Vaša pitanja i savete oko izbora, kupovine, održavanja i popravke Vaših uredjaja.

Vaš Fourtop d.o.o.

📌www.fourtop.rs

📌Kraljice Natalije 17, Beograd centar

📌Pariske komune 53, Novi Beograd

📞0606889931